A Botox kezelésről

Az egyik legnépszerűbb ránctalanító kezelés napjainkban a Clostridium botulinum baktérium által termelt A típusú endotoxinból készült hígított, orvosi felhasználásra készült oldattal végzett átmeneti izomrelaxálás.

Ezzel a módszerrel azokat a ráncokat tudjuk hatékonyan kezelni, amelyek a mimikai izomzat mozgatása következtében kialakuló bőrmegtöretések talaján jelentek meg. A toxin ugyanis az izomzat mozgását fogja átmenetileg blokkolni azáltal, hogy megakadályozza az izom összehúzódását kiváltó anyag átvitelét az idegvégződés és az izom között. Ez a hatás átmeneti, az izmok nem károsodnak a kezelés során.

Kinek ajánlott?

Minden olyan páciens számára javasolt a kezelés, akiknél a mimikai izomzat erős mozgatása következtében fokozott ráncoltság jelenik meg. Elsősorban az arc felső harmadában végezzük ezt a típusú kezelést: 30 év felett jelenik meg általában az első harántbarázda a homlokunkon és 10 évenként 1-1 további barázda megjelenésére számíthatunk. Azonban mindenki előtt ismert az úgynevezett „gondolkodó alkat”, aki sokat ráncolja a homlokát és néha nem is tudatosan vonja össze a szemöldökét. Kifejezetten szigorú megjelenést adhatnak arcunknak ezek a mély ráncok és a szemöldökök között megjelenő hosszanti barázdák. Ezek száma az izomzat erősségétől és az összehúzódások gyakoriságától is függ. Ezen ráncok korrekciója általában jó esztétikai hatást gyakorol az arc egészére: a barázdák mélysége csökken, a tekintetünk nyitottabbá válik és finomodnak a vonások.

A szemkörnyéken megjelenő nevető ráncok a személyiségünk részét képzik, így korrekciójuk nem feltétlenül javasolt minden esetben. Azonban ha látásunk nem megfelelően korrigált és sokat hunyorgunk, valamint nem használunk napszemüveget és a fény bántja a szemünket, akkor ezek a barázdák kifejezetten elmélyülhetnek.

Irodalmi adatok alapján egyes esetekben kiegészítő kezelésként más területen is szóba jön az izomrelaxáló kezelés alkalmazása: a dohányos ráncok kialakulásában a bőrt megtörő izommozgásnak is jelentős szerep jut, viszont ezen izmoknak a funkcióvesztése evésben, ivásban és a hangok formálásában is éreztetné hatását. Előfordul, hogy a toxin segítségével bizonyos izmok funkcióját kikapcsolva, más izmok hatása érvényesül jobban, amelynek az arckontúr határozottabbá tételénél lehet jelentősége.

A kezelés menete

Minden kezelés egyéni kell, hogy legyen: meg kell terveznünk, hogy mely izmok relaxálásával érjük el a legkedvezőbb változásokat. Ez függ az arc egyedi adottságaitól, az izmok erősségétől, a mozgatásuk gyakoriságától és az életmódtól. Ettől függően választjuk meg a beszúrási pontokat és az alkalmazott mennyiségeket. Nem feltétlenül a teljes mozgástalanság a cél minden esetben, a vonások finomabbá tétele megvalósulhat úgy is, hogy a mozgás egy része kivitelezhető marad a kezelt területen.

A megfelelő mennyiségű toxint a kezelés megtervezését követően injekcióval juttatjuk a megfelelő izomba. A páciens 2-3 nap múlva kezdi el érezni, hogy nem tudja már olyan könnyen mozgatni a kezelt területet. A blokkolás 1-2 hét alatt teljesedik ki, ami az első alkalmazásnál 3-4 hónapig tart. A hatás kialakulására jellemző fokozatosság észlelhető a megszűnésénél is.

Ahogy ismételjük a kezeléseket egyre hosszabb hatást érhetünk el: ennek az az oka, hogy az agyban egyre lassabban tér vissza az a tudat, hogy a mozgást ismételten ki tudjuk vitelezni, tehát leszokunk erről a mozgásról. Maga a toxin minden esetben lebomlik 3 hónap alatt, tehát az ismételt kezelések nem vezetnek a hatóanyag felhalmozódásához szervezetünkben. A toxin helyileg hat, általános hatást nem vált ki.

Mivel kombinálhatjuk?

Az izom blokkolását követően a felette lévő bőr kisimul, ránctalanná válik. Azonban előfordulhat, hogy már olyan mély bőrmegtöretés alakult ki az izom túlműködése következtében, hogy teljes mértékben nem korrigálható a ránc az izom működésének blokkolásával sem. Ilyenkor szóba jöhet térfogatpótló anyag alkalmazása az adott területen, de ennek szükségességéről általában az izomrelaxálást követően kell döntenünk.

A térfogatpótló- és izomrelaxáló kezelések általában azok a beavatkozások, melyekkel teljessé tesszük az arc megújítását. Ezek a beavatkozások, viszont csak jó állapotban lévő, vagy kellően regenerált bőrön tudják kiteljesíteni fiatalító hatásukat. Ezért ha szükséges bőrmegújító kezelés: mikrofókuszált ultrahang, lézeres, vagy ELOS kezelés, azt a botox terápia előtt végezzük el. Kombinálható még az izomrelaxálás vékonyszálas kontúrterápiával és PRP kezeléssel is.

Ára

  • 1 régió 40.000 Ft
  • 2 régió 75.000 Ft
  • 3 régió 95.000 Ft

Ellenjavallatok

Mellékhatások

Utókezelés